:: Usia Perkahwinan Ku ::

Wednesday, July 29, 2009

Jaundice Baby

Salam.


Aku nak kongsi nasihat dan petua ni ngan korang. Aku dapat nasihat ngn petua ni pun dari nurse.


Selalu aku dgr baby kene jondis..sampai masuk wad. Dah kene tahan sampai seminggu. Kesian kan baby baru lahir dah kene warded. Untuk mengelakkan baby kita kene penyakit ni, nurse yg rawat aku mase kat spital dlu bg tau...bunyi dia cam nih.


Puan kene susukan baby puan sekerap yg boleh...sekurang-kurangnye sejam sekali. Kalau x bleh sejam skali, bat dalam 2 jam sekali. Nurse pesan, kalau baby tido, gerakkan dia supaya dia minum susu (susu badan tau).

Lagi satu, cadar, baju, towel, langsir jgn buh kaler kuning...lg senang kene kuning tu. Nurse ade bg tau..baby yg baru lahir mmg ada kuning, tp x kuat. So kita kene mengelakkan kuning ni terjadi dgn menyusu baby dgn segera dan sekerapnya krn susu ibu adalah penawarnya. Tak perlu jemur2 baby kita tau.

Tanda2 kuning, baby kita asik tidor jer...x aktif. klu baby camtu..cepat2 bg susu badan ek.

Oklah setakat ni..ape yg nurse pesan dan bg tau tu mmg betul dan mujarab.

3 comments:

k.linda/alin said...

nard.. sometimes even dah BF baby bleh dpt jaundice gak.. jaundice ni terjadi sbb ada peningkatan levels of bilirubin in the blood. ni bleh terjd sbb byk faktor.. kadang for newborn hatinya belum berfungsi dgn baik, hati tak dapat menjalankn peranannya tuk menyingkirkn bilirubin(memproses bilirubin tuk dihantar kebuah pinggang seterusnya keluar melalui air kencing). bilirubin ni terjadi disebabkn kemusnahan sel darah merah (dah expired).

Factor lain dpt high jaundice if the baby diagnose with G6PD enzim deficiency (enzim yg memastikan jangka hayat sel darah merah kurang) so lebih mudah kene jaundice cm ank akk asyraf.. warded NICU 2 ari.. but yes continuing BF bleh cpt menyembuhkn jaundice.
refer tis.. http://en.wikipedia.org/wiki/Jaundice

one more thing psl pakai baju kuning cadar kuning tu jus mitos xde kene mengena dgn kuning, n xde scientific prove, tp mmg xgalak pakai kuning sbb nanti susah Doktor or Peadriatic nk tgk tahap kuning di badan. hrp nard btulkn statement tu.. nanti org konfius n percaya plak.. :)

nard said...

thanks kak lin...bg info yg lebih tepat...hahaha...tu nurse yg ckp kak..hehehe

okies..nnt nad memperbetulkan ekk..igtkn akk x de blog..nnt add nad ekk..

nard said...

thanks kak lin...bg info yg lebih tepat...hahaha...tu nurse yg ckp kak..hehehe

okies..nnt nad memperbetulkan ekk..igtkn akk x de blog..nnt add nad ekk..

Blog Widget by LinkWithin

My Pet


pYzam Page Pets
FreeFlashToys Page Pets